Stappenplan

Voor de een lijkt het een enorm onderwerp; de ander is er al een tijdje mee bezig. Hoe voorkom je seksueel ongewenst gedrag en seksueel misbruik in je vrijwilligersorganisatie? Om je daarmee goed op weg te helpen, hebben we een stappenplan gemaakt. Je kunt 'instappen' op het onderwerp waarmee jouw organisatie al bezig is. Bij elke stap krijg je tips en kun je handige materialen downloaden. Je zult zien dat het minder ingewikkeld en minder werk is dan je misschien denkt. 

Het is belangrijk dat mensen die zich inzetten in vrijwilligersorganisaties begrijpen dat kinderen, jongeren en mensen met verstandelijke beperking kwetsbaar zijn. Door in de organisatie te gaan praten over ongewenst seksueel gedrag kun je er al voor zorgen dat het veiliger wordt. Daders weten dat nogal wat vrijwilligersorganisaties weinig weten over dit onderwerp. Daar maken ze gebruik van. Met een paar eenvoudige stappen is al veel leed te voorkomen. Lees verder »

Veiligheid in je vrijwilligersorganisatie begint al met het kiezen van goede vrijwilligers. Als je gaat werven, wees dan kritisch tijdens de sollicitatiegesprekken. Beter iemand afwijzen als je twijfelt, dan het risico lopen dat het misgaat. Wees duidelijk over je verwachtingen, ook naar bestaande vrijwilligers. Zorg dat iedereen de gedragscode tekent. En vraag altijd naar een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Lees verder »

Het is heel belangrijk om te weten waar kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking risico's lopen in jouw organisatie. Zijn ze soms alleen met een vrijwilliger? En waar is dat dan? Wanneer kan dat gebeuren? De workshop 'Risicofactoren' helpt je om te ontdekken welke risico's er zijn. Als je dat weet, kun je aan de slag met preventie. Dus hoe je voorkomt dat er risicovolle situaties ontstaan. Lees verder »

Met een meldprotocol zet je precies op een rij wat er moet gebeuren als het een keer mis gaat. Door dit vooraf te doen voorkom je misverstanden en verwarring. Daar komt nog bij dat het voor veel mensen, zoals ouders en familie, een gerust gevoel geeft dat zoiets goed geregeld is.

Met een vertrouwenscontactperoon heb je iemand in de organisatie waar iedereen met vragen of twijfels terecht kan. Ook bijvoorbeeld ouders en deelnemers aan de activiteiten. Als je een vertrouwenscontactpersoon hebt, maak je duidelijk dat je veiligheid in jouw organisatie serieus neemt. Lees verder »

Met de registratielijst Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag kun je controleren of iemand al eens in de fout is gegaan. Om dat te kunnen, moet je eraan meedoen. Op die manier kun je voorkomen dat deze mensen in jouw organisatie weer de fout in gaan. Je voorkomt er ook mee dat mensen die bij jou in de fout zijn gegaan, bij anderen in de fout gaan.

Voorwaarde voor aansluiten bij de registratielijst is dat je tuchtrecht hebt. Dat kun je zelf organiseren, maar het is voor veel organisaties eenvoudiger om deel te nemen aan het tuchtrecht via het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Mensen komen op de registratielijst na een tuchtrechtelijke veroordeling.

Ben je eenmaal aangemeld dan kun je gebruik maken van de registratielijst. Hoe je de registratielijst kunt bevragen vindt je onder Help het is mis, wat nu?

  Lees verder »