5. Tuchtrecht en registratielijst

Als je tuchtrecht hebt in je organisatie, kun je mensen aanpakken die zich misdragen hebben. Ook bij kleinere zaken waar Justitie niets mee kan. Je kunt het zelf opstellen of aansluiten bij het tuchtrecht van de NOV.

De registratielijst is bedoeld om te controleren of iemand al eens in de fout is gegaan. Om dat te kunnen nakijken moet je eraan meedoen. Mensen die zijn aangepakt volgens het tuchtrecht staan op deze lijst. Op die manier kun je voorkomen dat deze mensen in jouw organisatie weer de fout in gaan.

5.A Tuchtrecht

    

Plegers van seksuele misdrijven proberen vaak van de ene naar de andere organisatie te 'hoppen'. Daarom is er een registratielijst waarin zulke plegers staan. Deze lijst is speciaal aangelegd voor vrijwilligerswerk. Mensen die van wie is aangetoond dat ze zich seksueel ongewenst hebben gedragen naar minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking staan op deze lijst.

Het tuchtrecht is bedoeld om vrijwilligersorganisaties veiliger te maken. Veel organisaties hebben zich inmiddels ook aangesloten bij de Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk of hebben zelf tuchtrecht ontwikkeld. In het tuchtrecht moet in ieder geval het volgende staan:

Voor kleinere vrijwilliigersorganisaties in dit vaak teveel werk. Dan is aansluiting bij de Stichting Tuchtrecht Vrijwillgerswerk een goed alternatief.

Hoe kom je er als vrijwilligersorganisatie nou achter of iemand als eens in de fout is gegaan? Daarvoor hebben we de gezamenlijke registratielijst gemaakt. Organisaties die met vrijwilligers werken kunnen lid worden van die lijst. In het systeem van de registratielijst kun je checken of vrijwilligers al eens bij andere organisaties in de fout zijn gegaan. Het is niet zo dat je meteen een lijst met allemaal namen te zien krijgt. Op de registratielijst staan de gevallen die volgens het tuchtrecht zijn behandeld. Als er aanleiding is om een vrijwilliger in jouw organisate te controleren, kun je zijn of haar naam invoeren in het systeem. Als diegene op de lijst voorkomt, krijg je daar een melding van. Voor meer informatie: www.tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl. Op de registratielijst staat iedereen die maatregel heeft gekregen bij een van de aangesloten vrijwilligersorganisaties. Er kunnen dus ook mensen op staan die niet door Justitie zijn veroordeeld.