Wat is seksueel misbruik eigenlijk?

Om seksueel ongewenst gedrag tegen te gaan, moet je het herkennen. De grens tussen gezellig en ongewenst kun je niet zomaar bepalen. Dat verschilt per situatie. Wat de een normaal vindt, is voor de ander misschien al heel vervelend. Daarom moet je als vrijwilliger begrijpen dat een ander zijn eigen grenzen heeft. Niet iedereen wil aangeraakt worden. Ook als je er niets vervelends mee bedoelt, kan een ander het als onprettig of zelfs bedreigend ervaren. Oefen er maar eens mee. De Grenzenoefening helpt je ontdekken waar je eigen grenzen en die van anderen liggen.

Als organisatie kun je afspraken maken over gedrag. Voor de hele club. Dat kan je vastleggen in Omgangsregels. Daarin staat bijvoorbeeld dat je respect hebt voor elkaars  grenzen. Om die zelf te maken, kun je workshop Omgangsregels doen. Maar vrijwilligers, jeugdleiders en begeleiders van kinderen of mensen met een verstandelijke beperkging hebben ook macht. Degene die je begeleidt of helpt is van jou afhankelijk. En in dat geval is alle seksueel gedrag ongewenst. Dus daarover maak je natuurlijk ook afspraken, die je vastlegt in je gedragscode voor vrijwilligers. Als je zulke afspraken eenmaal hebt, dan is het volkomen duidelijk. Het maakt dan ook niet meer uit of een kind of iemand met een verstandelijke beperking iets prettig vindt of niet. De afspraak tussen jou en de organisatie is bepalend en die zegt dat elke vorm van seksueel gedrag ongewenst is. Dus niet mag.

Sommige zaken zijn ook nog eens strafbaar. In de zedenparagraaf staat wat er in ieder geval niet kan met minderjarigen en mensen die ‘wilsonbekwaam’ zijn. Daarnaast mag je niet profiteren van je band met iemand die  afhankelijk van jou is of waar je overwicht over heeft. Denk trouwens bij strafbaar gedrag niet alleen aan seks hebben, maar ook aan het maken van foto’s en video’s, het vertonen van porno en ‘grooming’. Het is best lastig om seksueel gedrag te beoordelen, maar het kan wel.